Pada tahun 2013, Presiden Xi Jinping mencadangkan inisiatif penting untuk membina bersama Jalur Ekonomi Laluan Sutera di Kazakhstan. Sebagai pelaksana dan penyokong Inisiatif Jalur dan Jalan, Dongfeng Motor telah terus memperkukuh kerjasama dan pertukaran dengan Asia Tengah dan berjaya merintis laluan yang menonjolkan “menghormati keindahan setiap tamadun dan kepelbagaian tamadun di dunia”. Dari Januari hingga Mei tahun ini, penjualan kenderaan eksport oleh Dongfeng ke Asia Tengah dan negara-negara lain meningkat sebanyak 71% berbanding tahun sebelumnya, dengan trend perkembangan yang pesat.

Majlis Pembukaan Pengedar Dongfeng Motor di Kazakhstan dan Tapak Aktiviti Dongfeng di Ekspo China-Eurasia Ke-8

Kazakhstan adalah negara kerjasama utama dalam pembinaan berkualiti tinggi Inisiatif Jalur dan Jalan China. Pada 1 Julai 2024, majlis pembukaan pengedar Dongfeng Motor di Kazakhstan dan majlis penyerahan kenderaan kepada pelanggan utama telah berjaya diadakan di Alma-Ata. Produk utama seperti DONGFENG GX, traktor KL dan lori pembuangan KC diperkenalkan kepada pelanggan tempatan. Dongfeng kenderaan komersial merancang untuk memberi tumpuan kepada traktor dan mencapai bahagian pasaran sebanyak 20% di Kazakhstan dalam tempoh tiga tahun akan datang. Kereta penumpang Dongfeng dan VOYAH juga berdasarkan keadaan pasaran di Asia Tengah, dengan memahami permintaan pengguna secara mendalam dan merumuskan strategi pemasaran. Dianggarkan pada tahun 2026, VOYAH akan menyelesaikan sepenuhnya susun atur strategiknya di pasaran Asia Tengah dan menyediakan produk serta perkhidmatan berkualiti tinggi kepada pengguna.

Pada Ekspo China-Eurasia Ke-8 yang baru sahaja selesai, Dongfeng Motor mempamerkan kekuatan keseluruhannya dengan 10 model perwakilan kenderaan komersial dan kereta penumpang, serta secara aktif memperluaskan kerjasama perniagaan antarabangsa. Di ekspo tersebut, Dongfeng Motor berjaya menandatangani kontrak pesanan kumpulan dengan pengedar dari Kazakhstan, Uzbekistan dan negara-negara lain.

Dengan pembukaan Keretapi China-Kyrgyzstan-Uzbekistan, kelebihan lokasi pengangkutan dan peranan hab Asia Tengah akan sepenuhnya direalisasikan dan dimanfaatkan. Dongfeng Motor akan mengambil peluang era baharu ini, berusaha untuk membangunkan susun atur pasaran kenderaan bahan api tradisional dan tenaga baharu, serta terus memperluaskan kawasan dan skop kerjasama hijau dengan rakan kongsi luar negara di bawah rangka kerja “Jalan Sutera Hijau”, menambah momentum baharu kepada “Jalur dan Jalan” antara China dan Asia Tengah.

Similar Posts